Teaterromanen

illustration: Adi Holzer
Præsentation
 
Ved udgivelsen 7. aug. 2009 sagde teateranmelder ved Information, Anne Middelboe Christensen om bogen.
"... befriende at læse en roman, der i den grad bekender sig til en erotisk fascination - og som nægter at adskille sex fra kunst".
 
 
 
SCENELIV udgivet af                                 Dansk Skuespillerforbund December 2009.                
Anmeldelse af Henrik Petersen,                                                                                          mangeårig formand                                                 

TEATERGAL                              Niels Vandrefalk: Teatergal. Forlaget EC-Edition

Stig Dalager kalder på omslaget ”Teatergal” for en teaterroman. Jah – måske.                                    

  Genremæssigt er Niels Vandrefalks roman svær at bestemme. Den er mange ting. En dramatiseret teaterhistorie, en erindringsbog, et kunstnerisk manifest, et selvopgør, et forsvarsskrift, en nøgleroman,  en sædeskildring eller en prædiken. Så lad os bare kalde den en teater-roman - jeg kender ingen andre af slagsen – 27 scener i tre akter.

  Den handler om at vie sit liv til teater, at leve sit liv som var det teater og lave teater som var det liv.

 Niels Vandrefalk tager os med på en rejse, der begynder med teatrets fødsel. Dengang, før der var mennesker til, da guderne begyndte at formsætte følelser og erkendelser. Op gennem historien føres der ubesværet samtaler med berømte forfattere, betydelige skuespillere og såmænd også guderne selv.

  Der er tydeligvis et slægtskab mellem alle disse mennesker, der skiftende har båret teatret og udviklet det under hensyntagen til det omgivende samfund, de sociale omstændigheder og den tekniske udvikling.

  Tre skuespillere tager denne rejse for at søge teatrets urkraft og for at kunne revitalisere teatret i deres egen tid.

  Anden og tredje akt er et tilbageblik på, hvordan det så gik for de tre, der senere fik hver deres liv som skuespillere. Den ene er tydeligvis Niels Vandrefalk selv, og dermed bliver romanen også et strejftog i de sidste 40 års teaterhistorie. Der optræder mange kendte skikkelser fra virkeligheden i bogen, nogle oven i købet under eget navn.

  Det er en meget personlig skildring, men har man selv været en del af tiden, er det som at se video fra en rigtig god ferie. Der er svung i sproget. Forfatteren har ikke nægtet sig noget, og lider man ikke af nøjsomhedssyge, er det en fornøjelse at svælge i store følelser og stærke sanseindtryk.

  I en tid hvor det er blevet almindeligt at irriteres over, at kunstnere absolut skal udbrede deres uforgribelige mening om alting alle steder, har Niels Vandrefalk et godt bud på, hvorfor man skal tage kunstneren alvorligt.

  Kunstneren/skuespilleren er, når hun/han tager sin kunst alvorlig, bærer af et budskab fra guderne, og selv om formen ændres er budskabet det samme som dengang teatret blot var ritualer, der udtrykte livets tilskikkelser lykke, glæde, fare, overlevelse.                                                                                      Altså noget der altid er sandt.

 
Anmeldelse af Teatergal i TEATER 1, December 2009

af Rikke Rottensten

TEATERGAL ROMAN

”Er du parat til at dø for din lyst til teatret?” hold da op! Hvor mange kan lige svare sådan rent på dét spørgsmål? Men sådan er det, når man hvis man virkelig er ”Teatergal”, så er der ikke så meget at diskutere. Så er det alt eller intet, liv eller død. Og så passioneret er Falco i Niels Vandrefalk Andersens debutroman ”Teatergal”. Det er ren lidenskab, både med teater og med kvinder.

Romanen er både en nøgleroman og et teaterhistorisk drømmespil. For Falco optræder både i de store epoker hos Holberg og Brecht, inden han for alvor slår sine folder i 1970-ernes danske teaterliv, hvor der nok er en eller fem-ti medvirkende, der kan genkende sig selv trods pseudonymer og andet slørende materiale.

Det er en fabulerende, vanvittig, vred og forelsket beskrivelse af teatret og dets væsen – og uvæsen. Skrevet af en mand, der i høj grad er sig selv i dansk teater, og derfor selvfølgelig også måtte udgive en roman, der ikke ligner nogen anden. For den helt uindviede vil den næppe være så ligetil at komme igennem, men for den teatertossede – helt gal behøver man ikke nødvendigvis at være – er det et indfølt og kompromisløst portræt af en tid og en række mennesker set gennem et temperament. På hjemmesiden www.teatergal.dk kan man læse anmeldelser og selvfølgelig købe den også.

 
Lektørudtalelse (09/38) 2 785 789 2 (A)       DBC

Vandrefalk, Niels:  Teatergal  :  en forestilling om teatrets magi : teaterroman.                         - EC Edition. 303 sider -

Anvendelse/målgruppe/niveau                                                                                                              Denne usædvanlige roman er først og fremmest for læsere med interesse for teaterhistorie, dramaturgi, skuespil og instruktion.                                                                                                                                         Beskrivelse                                                                                                                                                                   Forfatteren har slået sine folder i den danske teaterverden  -  især politisk og opsøgende teater.  Hans  teater Vandrefalken er nu fusioneret med HolbergTeatret, som han også leder.  Rammefortællingen er opbygningen af en alternativ teatergruppe, hvor den erfarne Andros oplærer de unge Falco og Alba ved først og fremmest at give dem hele teaterhistorien ind under huden ved at genoplive centrale perioder. Efter uddannelsen går de hver til sit og sætter præg på den politiske gruppeteaterscene i sentresserne og 70’erne og fortsætter som ildsjæle frem til nu - en karriere, der ikke ligger langt fra Vandrefalks egen. Det er et fortættet og ofte højstemt sprog, men fanges man ind får man virkelig nye indsigter på en pædagogisk måde.                                                                                                                                                                        Sammenligning                                                                                                                               Jeg kender ikke nogen roman, der ligner denne, men som oplysende skønlitteratur kan den være en slags Sofies verden for voksne.                                                                                                                                                             Samlet konklusion                                                                                                                                                           En meget speciel, men meget oplysende og fængslende bog for den teaterinteresserede.

                                                                                                                                     Per Månson
 
Over stok og sten som LYDBOG
 
Forfatterens egen indspilning som enmandsteater.                                                                 
16½ time i selskab med en stemme, der får fantasien til at dirre                                        og en vulkan af billeder dukker op i din indre biograf:
 
En eventyrlig odyssé gennem livet som skuespiller, instruktør, dramatiker og ildsjæl.
Overladt til publikums flygtige gunst kaster de teatergale sig over tragedier, komedier og erotikkens magi. Mellem lykke og ulykke, drømme og mareridt.
Om lidenskab og kærlighed, løgn og sandhed, angst, mod, trofasthed og svigt.
Om evig kamp med politiske magthavere.
Om viljen til kunst.
Enestående beretning om teatrets hemmeligheder. Fiktion fuld af fakta får premiere på din indre skærm. Enhver lighed med illusion og virkelighed er tilsigtet. En dramatisk teaterroman i 27 scener.
 
 
Som LYDBOG med forfatterens egen stemme koster "Teatergal"                              150 kr inkl. forsendelse.
 
Er du læsehandicappet kan du bestille den direkte på Danmarks nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder Nota. Tlf. 39274444 eller på www.nota.nu 
 
 
 
Niels Vandrefalk | CVR: 26022258 | Østrupvej 18, 4400 Kalundborg - DK | Tlf.: 40506687